Договор на стойност 525 213 лв. без ДДС и срок на

...
Договор на стойност 525 213 лв. без ДДС и срок на
Коментари Харесай

Ударно строят дига по транзитния газопровод с Гърция на река Струма

Договор на стойност 525 213 лева без Данък добавена стойност и период на осъществяване от 10 календарни дни подписа „ Булгартрансгаз “ за създаване на защитна (шпунтова) стена по директния газопровод с Гърция, преминаващ през река Струма. Аварийното подсилване на оборудването е предоставено на консорциум „ ДИГА “ сред компаниите „ Сатпро “ ООД и „ Ивелинстрой “ ЕООД.

Газопроводната тръба от България към Гърция е положена под речното дъно в землищата на селата Марикостиново и Дрангово, община Петрич. Дигата  би трябвало да се укрепи до намиране на трайно решение на подводния преход, се сочи в документите по публичната поръчка.


 Поръчката за газов интерконектор сред България и Сърбия зацикли и периодите стават неизпълними Поръчката за газов интерконектор сред България и Сърбия зацикли и периодите стават неизпълними
Сериозно зацикли поръчката за планиране и създаване на междусистемна газова връзка България-Сърбия, чиято планирана стойност е близо...

Транзитният газопровод за Гърция е въведен в употреба през 1995 година Достигайки река Струма, той минава през нейното корито под речното дъно. Дължината на прехода през реката е към 126 метра. В интервала 2013 - 2014 година е построено защитно оборудване за обезпечаване земното покритие на газопровода. Според подробния организационен проект оборудването е с размери 33/183 метра с обща повърхност на планувания терен 6083,16 кв.м.

Според инженерната геология и хидрогеология от комплексния план оборудването попада в огромна водосборна област от 10 243 кв. км, като преди защитното оборудване в Струма се вливат Санданска Бистрица, Склавска река, Мелнишка река, Струмешница,  Пиринска Бистрица и други дребни притоци.



Компрометирането на дигата е било открито при започване на тази година. От „ Булгартрансгаз “ – сдружението, което е притежател и оператор на мрежата за директен транспорт на природен газ през България до прилежащите страни Румъния, Турция, Гърция и Македония, го засипали със скална маса, с цел да му обезпечат краткотрайна отбрана.


 Гърция и районен съд Македония подписаха контракт за интерконектор за природен газ Гърция и районен съд Македония подписаха контракт за интерконектор за природен газ
Днес в Атина бе подписан контракт сред държавните управления на Гърция и на районен съд Македония за създаване на интерконектор за природен газ. Докум...

Припомняме, че през 2018 година се наложи течението на река Струма да се отклони на към 70 метра от газопровода. Трябваше краткотрайно да се изградят защитни буни от скална маса и насипен неподвижен материал, посредством които водното течение да се пренасочи надясно.

Тогава директният газопровод през Струма в региона на петричкото с. Чучулигово беше в предаварийно положение. Тръбата бе на по-висока кота от дъното на реката и имаше заплаха да бъде разкрита.

Направените огледи и геодезическо снимане тогава демонстрираха, че газопроводът тук-там се е доближил едвам на 5 метра от отвесния ляв бряг на реката, а положението на сектора е директно разследване от интензивното взимане на инертни материали в Гръцко от реката. Това довело до рухване на речното дъно с 2-3 метра по отношение на 60-те години на предишния век, когато е проектирано тръбата да бъде положена тъкмо там.

Договор за планиране и градеж на защитно оборудване в реката при с. Чучулигово бе предоставен на компания „ Бетон “ ЕООД – Сандански, на стойност 155 696 лева без Данък добавена стойност.

Още по-рано – през 2015 година бе подписан контракт за реорганизация на защитно оборудване на газопровода до гр. Бобошево с консорциум „ Едифико “ за 733 203 лева без Данък добавена стойност.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР